willie wortel


willie wortel 1.0

(informeel; schertsend)

iemand die verrassend vindingrijk is; wetenschapper, onderzoeker of ondernemer die verrassend vindingrijk is; uitvinder
Ook in toepassing op een uitvinder die een beetje een zonderling of freak is en ook spottend gebruikt wanneer iemands vindingrijkheid of uitvinding niet blijkt te werken. Naar de stripfiguur Willie Wortel uit het weekblad Donald Duck.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een willie wortel…

is een uitvinder; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zeer vindingrijk; is soms wat bizar, vreemd, excentriek

    Algemene voorbeelden


    Ieder jaar weer leuk is het uitvinderssalon op de Heizel, geheel in de lijn der jaartellingen, Eureka 2000 genaamd. Een honderdtal Willie Wortels uit de hele wereld (maar toch vooral uit België en het voormalige Oostblok) demonstreren er hun spitsvondigheid. Die soms leidt tot handige nieuwigheden zoals het euh, autoverwarmingsroosterreinigertje.

    Het Belang van Limburg,

    Nederland heeft te weinig Willie Wortels. Nederland heeft relatief weinig 'techno-starters': ondernemers die een bedrijf met een nieuw product of nieuwe dienst opzetten.

    NRC,

    "En gebouwen met windturbines erin verwerkt? God wat leuk. Dat brengt een boel op, zeker? Wat een Willy Wortels. Ik moet gieren van het lachen." Halkema vindt dat de investering in windenergie niet in verhouding staat tot de opbrengst.

    http://www.delta.tudelft.nl/online/krant.htm

    De vraag is natuurlijk: speelde Paul Gottlieb Nipkow zijn rol in de nazi-propaganda met overgave? Of moeten we hem zien als een freak, een Willy Wortel, die tot op hoge leeftijd met de vervolmaking van zijn schijf in de weer was, en te wereldvreemd om te beseffen dat zijn naam en faam werden misbruikt?

    http://home.wanadoo.nl/nipkow/dankwoord_tv.htm,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding